Mobil aplikace společnosti Mautilus změní nadcházející české prezidentské volby na „chytré“

07. prosinec 2012

Brno, 7. prosince, 2012 - Mautilus, přední brněnská společnost vyvíjející softwarová řešení na zakázku a aplikace pro chytrá zařízení, uvádí na trh novou mobilní aplikaci.

Cílem aplikace je přilákat více lidí k účasti na nadcházejících prezidentských volbách, které se uskuteční 11. a 12. ledna 2013. Tato aplikace je určená pro chytré telefony s operačním systémem Android a pro telefony iPhone. První verze je dostupná již od 5. prosince (iPhone) a 7. prosince (Android).

“Se znepokojením sledujeme vlažný přístup obyvatel naší země k politice a k volbám obecně. Tento postoj je ještě výraznější u mladých lidí. Proto jsme se rozhodli s tím něco udělat,“ řekl Řehoř Vykoupil, spoluzakladatel společnosti Mautilus.

Jednou z věcí, které posilují apatii během voleb, je nedostatek aktuálních informací a absence pocitu zapojení do probíhajícího politického boje. A to je přesně to, co nová aplikace od společnosti Mautilus nabízí – přináší veškeré dostupné informace o volbách přímo do kapsy. Tato aplikace obsahuje novinky, kalendář akcí, profily kandidátů a průzkumy veřejného mínění. Využívá informace z největších českých internetových deníků iDNES.cz a Lidovky.cz a také ze serveru Zprávy.rozhlas.cz. V aktualizované verzi 2, která bude k dispozici do 14. prosince, budou přidány i informace ze serveru IHNED.cz.

“Výběr našich mediálních partnerů ukazuje, jak důležité pro nás je poskytnout lidem pravdivé informace o nadcházejících volbách. Je to poprvé v naší postkomunistické historii, kdy si Češi mohou zvolit svého budoucího prezidenta přímo. Proto chceme, aby lidé měli k dispozici všechny potřebné nástroje pro to, aby byli schopni učinit řádné a kvalifikované rozhodnutí,” řekl partner společnosti Mautilus Ivan Bradáč, který stojí za vývojem této aplikace.

“Pamatuji si, jak hluboce jsme my, studenti z dob Sametové revoluce, byli zapojeni do politického života v čase prvních svobodných voleb v Československu v roce 1990. To, co vidím dnes, je nezájem
nebo rezignace. Toto je ta nejvhodnější doba připomenout si důležitost svobody, protože pouze ta nás může posunout kupředu,” dodal Bradáč.

Aplikace bude obsahovat i nejnovější výsledky průzkumů veřejného mínění, které společnosti Mautilus budou dodávat společnosti MEDIAN, Focus Marketing & Social Research a ppm factum.

Budoucí český prezident ve vaší kapse

Aplikace od společnosti Mautilus si klade za cíl shromáždit všechny relevantní informace o prezidentských volbách a zároveň odfiltrovat související, ale nepodstatné zprávy. Výsledkem bude rychlý a chytrý přehled o stávající situaci na kolbišti o prezidentský post. Tyto informace však nemají ovlivnit voliče, aby hlasovali pro určitého kandidáta. “Aplikace je přísně nestranná. Chceme pouze zajistit, aby lidé měli vše potřebné k tomu, aby mohli volit. Naším cílem je proměnit volby v zábavu,” řekl Bradáč.

První verze této aplikace bude k dispozici pro mobilní telefony se systémem Android od 7.prosince a pro iPhony od 5.prosince. Další funkcí, kterou aplikace nabízí, je možnost hlasovat pro svého favorita a zároveň vidět i výsledky hlasování ostatních uživatelů. Lidé tak mohou sledovat, koho by volili ostatní uživatelé této aplikace, a mohou si tak porovnat, nakolik je jejich vlastní volba v souladu s názory této skupiny uživatelů. “Chceme mezi uživateli vytvořit pocit pospolitosti a zapojení. Takové zapojení by pro ně mohlo být další motivací k tomu, aby šli k volebním urnám a odevzdali tam svůj hlas,” řekl Bradáč.

Aplikace společnosti Mautilus byla vyvinuta pro všechny občany Česka, kteří mají hlasovací právo a vlastní chytrý telefon Android nebo iPhone. “ Chceme šířit naše jméno v mobilní komunitě a zároveň ho pevně svázat s hodnotami, ve které věříme: skvělé aplikace s odpovědným přístupem ke světu, ve kterém žijeme,” řekl Vykoupil.

“Tato funkce je důležitá, pokud například v den voleb cestujete. Pokud dokážete snadno najít nejbližší místo, kde můžete hlasovat, je to pro vás další motivací k tomu, abyste svůj hlas skutečně odevzdali,” řekl Bradáč. “Pokud lidé mohou snadno najít nejbližší hlasovací místnost, pokud pro ně bude lasování příjemným zážitkem a pokud se mohou o svoji volbu podělit s jinými lidmi, mohou tak ostatní povzbudit k tomu, aby také hlasovali. Chceme mladým lidem ukázat, že podílet se na politickém životě může být snadné a zábavné. Naše aplikace má mladým lidem dodat odvahu k tomu, aby se podíleli na demokracii díky nejnovějším technologiím, které mají ve svých rukách,” shrnul Bradáč.

Mautilus vyvíjí chytré aplikace pro televize a mobilní telefony. Poskytuje také softwarová řešení na zakázku pro společnosti, jako jsou například Continental, ABB nebo Siemens. Společnost Mautilus vznikla v roce 2010 a díky rychlému růstu nyní zaujímá přední místo na trhu chytrých aplikací v České republice a v regionu Střední a Východní Evropy.

Pro více informací prosím kontaktujte:
Ivan Bradáč
Partner, application manager